Lättläst Teckenspråk

"Här finns städer som växer och inkluderar alla människors lika värde".

Martina Bergman

Personlig assistent och eldsjäl som driver föreningen hjälptill.nu

Martina Bergman är född och uppväxt i Gagnef och en av eldsjälarna som startade den ideella välgörenhetsföreningen hjälptill.nu och genomför varje jul sedan 2013 evenemanget ”julklapp till alla” som hjälper utsatta familjer att fira jul trots ekonomiska svårigheter. 

Vem är du och vad gör du? 
Jag heter Martina Bergman, en gift 38- årig tvåbarns mamma. Född, uppväxt och bor återigen i Gagnef. Har bott flera år i både Borlänge och Falun. I Falun drev jag gymmet Vibes for life och i Borlänge har jag jobbat 6 år som teckenspråkslärare på Forsaklackskolan. Jag har även jobbat flera år som butiksbiträde i Skräddarbacken. Den mesta tiden har jag jobbat som personlig assistent åt Borlänge kommun. Sedan 2013 har jag valt att lägga mycket tid i föreningslivet och jag driver den ideella föreningen Hjälptill.nu som är en stor välgörenhetsförening som hjälper människor i akut ekonomisk kris. Jag har även drivit ”julkapp till alla” sedan 2013. Jag sitter sedan några år tillbaka som ordförande i Unga örnar, då jag brinner för att barn och ungdomar ska få en lycklig och givande uppväxt med sysselsättning. Sitter även stolt med i styrelsen i Borlänge Rotaryklubb. Rotary är den tredje största biståndsorganisationen i världen. Jag älskar att omge mig med människor som brinner för att arbeta för en bättre värld och ett bättre samhälle.

Vad är du mest stolt över?
Jag är jättestolt över att jag har lyckats skapat en plattform där människor har möjlighet att hjälpa och få hjälp. Att jag kan se den enskilda människan som behöver hjälpa och agera direkt för att lösa problemet.

Vad är det bästa med Falun Borlänge-regionen? 
Jag älskar våra närliggande sjöar, vår vackra natur. Att det inte är så stressigt samhälle och här finns städer som växer och inkluderar alla människors lika värde och gemenskap.

Vem borde uppmärksammas mer i Falun Borlänge-regionen? 
Jag tycker att vi ska ge alla lärare en stor klapp på axeln som dagligen tar hand om våra barn och ungdomar.  

Favoritplats i vår region? 
Torsång. Vacker idyll där vi valde att gifta oss och döpa våra fina grabbar. Tränar kyrkbåtsrodd i Borlänge roddklubb Tunhuken och Runn måste vara den absolut vackraste träningslokalen.  

Om du fick tio miljoner att investera i regionen, vad skulle du göra
Jag skulle satsa på resurser i skolan/barnomsorgen. Ge förutsättningar till alla barn i tidig ålder. Införa frukost på skolorna, då jag är övertygad om att detta skulle ge mer energi och ett bättre skolresultat. Tyvärr är barnfattigdomen hög och alla barn äter inte en bra stabil frukost dagligen.   

Vad är ditt bästa minne från Falun Borlänge-regionen?
Mitt bästa minne är första julklappsutdelningen 2013 då jag mötte en kille på 9 år som tittade på mig med glittrande ögon och frågade ”är det du på datorn? Jag sa till min mamma att vi skulle gå till dig för min mamma har inga pengar till julklappar”. Så genuint äkta glädje jag, tillsammans med hela Borlänge som samlat in pengar, kunde ge den grabben, det var en underbar känsla. 

Vad gör du om tio år? 
Är än mer engagerad i samhället. Får jag rätt resurser och hjälp kommer jag att förändra vårt samhälle ännu mer i rätt riktning.  Jag kommer fortfarande vara en engagerad mamma och stötta mina barn i deras val i livet. 

martina_FIA2591_550px.jpg
Fakta

Namn: Martina Bergman
Ålder:  38
Jobbar med: Personlig assistent
Bor: Gagnef
Dold talang:  Har en förmåga att se behov och lösa dessa, även inspirera andra.
Det visste du inte om mig: Ser nästan aldrig på TV. Uppskattar hellre ett brädspel med familjen.
Reser helst till: Lysekil varje sommar med familjen för att andas havsluft och träffa släkten.
Jag skulle inte tacka nej till: En resa till Mexico, var där 2008 på bröllopsresa och skulle gärna åka dit igen för att visa mina barn. 

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.