Lättläst Teckenspråk
news.jpg

Nyheter

2019-12-02

Elever lärde sig om framtidens yrken

Elever från årskurs 2 på teknikprogrammet på Karlfeldtgymnasiet fick besöka Ctek i Vikmanshyttan för att lära sig om framtidens yrken. Men även få en insikt i vikten av att ta till sig kunskap för att möta de krav och de behov som framtidens yrken kommer att ställa.


 • 2019-11-20

  Elev blir historisk

  I veckan skrevs ett historiskt anställningsavtal på när Isac Hesselius, elev på industriprogrammet vid Mora gymnasium, anställdes som gymnasial lärling hos Mora CNC AB.
  Därmed blev han den första eleven i Dalarna som tog steget in i den nya utbildningsmodell som skolverket och handelskamrarna satsar på för att råda brist på kompetensförsörjningsproblematiken.

  Läs mer 

 • 2019-09-04

  Byn som går mot strömmen

  I den lilla byn Hagge utanför Smedjebacken har invånarantalet de senaste åren ökat, från ett tjugotal hus till några hundra. Janna Johansson växte upp i byn och för tio år sedan valde hon att flytta tillbaka.

  Källa: P4 Dalarna

 • 2019-08-12

  Han blir ny vd för ABB

  Redan i slutet av juli pekades Sandviks tidigare vd ut som nästa koncernchef på ABB. Det står nu klart att han, Björn Rosengren, tar över efter Peter Voser. Det meddelar företaget i ett pressmeddelande.

  Källa: Dalarnas Tidningar

 • 2019-03-04

  Guld-Maja hyllades på Sveatorget i Borlänge

  Inför hundratals personer klev Maja Dahlqvist ut på scenen på Sveatorget i Borlänge för att ta emot hyllningarna efter sitt färska VM-guld från Seefeld.

  Källa: SVT Dalarna

 • 2019-03-04

  Lockar nyanlända att bli kockar

  Det råder stor brist på kockar i både länet och landet. Det vill Ludvika och Smedjebackens kommun råda bot på med hjälp av ett nytt projekt.

  Källa: Sveriges Radio P4

 • 2019-02-25

  Spendrups vill bygga ut i Grängesberg

  Trots fiaskot med vattenledningen, vill Spendrups fortsätta med stora investeringar i Grängesberg. Nu har man meddelat kommunen att både låg- och höglagret på Skakelbacken kan komma att byggas ut.

   

   

  Källa: Dalarnas Tidningar

 • 2019-01-03

  Falun lämnar in intresseanmälan om vinter-OS 2026

  Falu kommun har nu lämnat in en skriftlig intresseanmälan till Sveriges Olympiska Kommitté (SOK), avseende en eventuell ansökan om vinter-OS och Paralympics 2026. Det meddelar kommunen på sin hemsida.

  Källa: SVT Dalarna

 • 2018-12-10

  Koldioxidbudget införs i Borlänge och Säter

  Borlänge ska minska sina utsläpp av koldioxid med 16,4 procent per år. Även Säter är bland de tio svenska kommuner som nu ska få hjälp i ett pilotprojekt att få ner utsläppen.

  Källa: P4 Dalarna

 • 2018-12-04

  SSAB vill bli först i världen med fossilfri ståltillverkningsteknik

  Stålindustrin släpper ut mest koldioxid i Sverige. Men resan från miljöbov till världens första producent av fossilfritt stål, är nu i full gång. Om projektet lyckas kommer koldioxidutsläppet i Sverige att kunna minska med tio procent.

  Källa: SVT Dalarna

 • 2018-11-13

  Kvarnsveden prisas för schyst spel

  Under Fotbollsgalan prisades Kvarnsvedens IK för sitt schysta sätt att spela fotboll. De fick tillsammans med fyra andra lag ta emot ett fairplaypris, vilket glädjer klubbchefen Jessica Haglöf.

  Källa: P4 Dalarna

 • 2018-10-16

  Dalarnas SYV-dag

  42 SYV med representation från alla Dalarnas 15 kommuner hängde med Arbetsmarknadskunskap och Region Dalarna på en fullspäckad dag hos Clas Ohlson DC i Insjön.

  Studie- och yrkesvägledarna har en nyckelroll när det kommer till det övergripande målet med Arbetsmarknadskunskap, att inspirera fler elever till medvetna studie- och yrkesval. Deras erfarenheter av hur SYV fungerar som hela skolans ansvar på skolorna i länet är viktig input för det fortsatta arbetet. Eleverna är fortsatt huvudmålgrupp samtidigt som erfarenheter från de fyra första åren tas tillvara för att utveckla arbetet. Dessa används för att lyfta upp frågan på dagordningen och skapa metoder och arbetssätt som kopplar SYV till allas vardag i skolan. Arbetet är i olika skeden i de tio kommuner som Arbetsmarknadskunskap verkar i. Avesta, Säter, Leksand och Ludvika sticker ut som goda exempel där man samlar grupper med kommun/skolchefer, rektorer, utvecklingsledare, SYV och andra viktiga funktioner för att gemensamt ta sig an frågan och se till att studie- och yrkesvägledning blir hela skolans ansvar.

  På måndagen den 15 oktober hade Arbetsmarknadskunskap förmånen att tillsammans med Region Dalarna bjuda in studie- och yrkesvägledare från alla 15 dalakommuner till Clas Ohlson DC i Insjön som stod värd för dagen. Clas Ohlson DC är en av de 35 samarbetspartners som är med och gör Arbetsmarknadskunskap möjligt. HR-chef Niklas Walfridsson hälsade välkommen och tog tillsammans med proffsiga guider med deltagarna på en rundtur i det högteknologiska lagret, där fick de bland annat träffa de självkörande truckarna Clas och Elsa. Lunch serverades på Insjöns hotell och under eftermiddagen presenterade Ulrik från Ungdomsbarometern den undersökning om SYV som gjordes i Dalarna i våras där många av studie- och yrkesvägledarna deltog. Undersökningen visar bland annat att den kommande generationen arbetstagare är vana att få vara med och bestämma och välja själva, i mycket högre utsträckning än tidigare generationer. – en viktig insikt för alla som jobbar med att deras val och beslut ska vara medvetna. 

 • Hämta fler »
Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.