Lättläst Teckenspråk

Samarbete mellan GYSAM och STAR byggutbildning utmanar normer

Normkritik1.jpgGysam och STAR byggutbildnings projekt VADH arrangerar tillsammans en utbildningsdag för att ställa invanda mönster och hierarkier i nya perspektiv. Första tillfället blev en succé där 80 % av deltagarna fick kunskaper och verktyg som kan användas i vardagen. Den 25 och 26 januari är det dags igen. I byggutbildningens karga lokaler utmanas exkluderande normer och tankesätt som vi ofta tar för givet. En omvälvande dag på en spännande plats där besökaren bland annat får undersöka vad ord och handling får för betydelse beroende på vem som säger det och hur språket kan sätta gränser för våra möjligheter. 

Samverkan skola-arbetsliv kanske aldrig varit viktigare och normer och värderingar är ett högaktuella i samhället på många sätt. Tillsammans med STAR byggutbildning och Liv Elf Karlén, normkritisk utbildare och metodutvecklare, gör vi praktik av det alla pratar om.

Utbildningsdagen fokuserar på metoder och tillvägagångssätt som tar vidare teorier kring mångfald och jämställdhet in i en hållbar praktik. Målgruppen för arrangemanget är i första hand skolpersonal men även företrädare för andra kommunala förvaltningar och näringslivet är välkomna. Det är viktigt att skola och arbetsliv jobbar tillsammans med detta. Det räcker inte att öppna upp för valfrihet till gymnasiet för tjejer och killar.  Tjejer som väljer traditionellt manliga yrken har svårare att etablera sig på arbetsmarknaden. Generellt så är 64% av killarna och 51 % av tjejerna etablerade på arbetsmarknaden tre år efter avslutad yrkesutbildning. Därför är målsättningen att besökaren efter utbildningen tittat på sig själv och sin omgivning med nya ögon och fått med sig verktyg för att arbeta med genus och mångfaldsfrågor i sin yrkesroll.

 

Vill du veta mer?
Lina Lundin, projektledare Gysam 0243- 24 80 55 eller lina.lundin@fbregionen.se
Pernilla Bremer, Processledare Gysam, 070-73 50 786, pernilla.bremer@fbregionen.se

Henrik Belin, Byggutbildning Star, 070-554 56 02, henrik.belin@byggstar.se
Björn Lindström, Byggutbildning Star, 070-7918854, bjorn.lindstrom@byggstar.se

 

Gysam- Gymnasieskolor i samverkan är en del av Falun Borlänge-regionen AB, ett regionalt utvecklingsbolag som ägs av Falun, Borlänge, Gagnef, Ludvika, Smedjebacken och Säter. I Gysam ingår även Hedemora, Malung-Sälen, Vansbro, Leksand och Rättvik.


Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.