Lättläst Teckenspråk

Teknik

Teknik

Det är spännande att ta del av utvecklingen vid några av Falun Borlänge-regionens största, äldsta och mest kända företag. Det är också ganska fantastiskt att de industrier som präglat och format regionens tre största orter, fortsätter att göra så än i dag. Dessutom med stor framgång och med hela världen som marknad.

ABB, tidigare ASEA, har funnits i Ludvika sedan 1900. I dag är man bäst i världen på elkraftteknik och ligger i frontlinjen för forskning kring framtidens energiförsörjning. På ABB:s fabriksområde finns en spektakulär provhall för högspänd likström. Den största i världen. Här finns också forskningsföretaget STRI som innehar Sveriges största Smart Grid laboratorium. I Ludvika samarbetar näringsliv och offentlig sektor tillsammans med landets största tekniska högskolor och universitet i projektet High Voltage Valley, vars syfte är att stärka regionens världsledande ställning inom elkraftteknik.

Falun var länge synonymt med sin koppargruva. Företaget Stora Enso, tidigare Stora Kopparberg, är världens äldsta ännu verksamma aktiebolag. I dag driver Stora Enso bland annat ett pappersbruk i Borlänge. Där finns världens snabbaste pappersmaskin PM12, som har kapacitet att spotta ur sig drygt två kilometer papper. I minuten.

I Borlänge har stålindustrin dominerat under lång tid och det som tidigare hette Domnarvets Jernverk heter i dag SSAB och även de är världsledande på sin marknad.

Utöver dessa företag finns även många mindre och framgångsrika företag. Tension Graphics i Falun är ett företag som bland annat driver utbildning för datorspelsutvecklare och har tagit fram en grävmaskinssimulator för utbildning av maskinister.

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.