Lättläst Teckenspråk

Leverantör åt en hel bransch

Lappi Winter Tyres

I en oansenlig lada utan skyltning i den vackra byn Grangärde huserar Lappi Winter Tyres. Därifrån kommer en av förutsättningarna för att vinterevent med exklusiva bilar på sjöis har kunnat växa explosionsartat i norra Sverige och Finland. Det de gör är unika däck med dubbar som både greppar i isen och sitter kvar i däcket.

Björn Hagström var den första som kom på att dubbar kan limmas för att sitta fast bättre, det testade han redan 1977 med stor framgång i rallyvärlden. Under 1990-talet var hans dåvarande firma i Arvidsjaur störst i världen på vinterrallydäck.

Samtidigt var Anna Hane framgångsrik i den internationella rallycrossvängen. Paret tillbringade vintrarna i Arvidsjaur och hade basen i Annas hemby Grangärde under sommarhalvåret, då det var mycket resande i Europa i samband med Annas tävlande.

–I början av 2000-talet kände vi att det var dags att trappa ned. Vi bosatte oss i Grangärde och startade det nya företaget, berättar Anna.

Kunskap, kvalitet och kontakter
Björn började med att utveckla två dimensioner av däck för eventkörning på is. Audi var den första kunden.

–Det spred sig snabbt bland eventens instruktörer, som ofta är gamla rallyförare, hur bra det var att köra med våra däck. Beställningarna blev fler och fler, säger Björn.

Vid det här laget har Lappi Winter Tyres gjort däck till alla tänkbara exklusiva sportbilar, Ferrari, Bentley, Porsche och AMG Mercedes för att nämna några. Alla bilmärken med självaktning arrangerar egna event, dessutom finns några fristående eventarrangörer. Hela marknaden består just nu av 15–20 kunder. Sammanlagt har Lappi Winter Tyres nu 19 dimensioner av egendesignade däck, och fler är på gång, kanske till och med ett för McLaren. Ofta får de även göra speciallösningar för olika sammanhang. Knepet är att dubbarna ska sitta kvar och ge bra fäste, men de får inte vara långa som rallydubb för då skulle isen snabbt bli oanvändbar. Trenden är att det ska vara allt fler dubb per däck.

–Björn har unik kunskap och känsla för vad som behövs. Kunderna vänder sig till oss med sina problem, och ibland har Björn redan räknat ut vad de kommer att behöva, säger Anna.

–Vi har kort sagt skapat däck som fungerar för deras verksamhet, och därmed har branschen kunnat växa så enormt i omfattning, konstaterar Björn.

Livskvalitet
Tanken med att starta det nya företaget var att jobba mindre, och det gör de.

–November till mars är de mest intensiva månaderna. De långvariga relationerna med kunderna gör att vi ibland kan få beställningarna lite tidigare, så att vi kan börja dubba i september eller oktober. I mitten av mars stänger vi dörren och tar ledigt ett halvår, säger Björn.

De har vant sig vid friheten att ha boendet med sig, som under tävlingsturnerandet, så ofta tar de husbilen och ser sig omkring i Europa. Skidåkning, cykling, vandring är aktiviteter de nämner. Visst hittar de till en och annan rallytävling också, men nu som publik.

Fakta Lappi Winter Tyres

  • Tillverkar specialdäck för iskörning med exklusiva sportbilar.
  • Tillverkar endast på beställning.
  • Levererar ca 2000 däck per säsong.
  • Limmar sammanlagt 800 000 dubb per säsong.
  • Mellan 200 och 700 dubb per däck.
  • 19 dimensioner av egen design. Tillverkar matris och hyr in sig i fabrik för tillverkning av däcken. Dubbningen gör Björn i egna verkstaden.


Vill du veta mer? Kontakta;

Björn Hagström och Anna Hane
Telefon: 070-529 45 46
Mail: lappi@telia.com

Ki Eriksson
Informatör Ludvika kommun
Telefon: 0240-866 16
Mail: ki.eriksson@ludvika.se


Utskriftsvänlig PDF

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.