Lättläst Teckenspråk

Lena Kansbod- Jet-set-livet tur och retur

Lena Kansbod. Foto: Wizworks
Foto: wizworks.se 

Född i Falun, uppvuxen i Stockholmstrakten. Hyllad fotomodell med världen som arbetsfält under ett 15-tal år. Hemmafru i en förort till Paris i 10 år. Nu välutbildad och starkt engagerad i landsbygdsutveckling i Ludvika kommun. ”Vad som är livskvalitet förändras och utvecklas genom åren”, säger Lena Kansbod.

–Jag tackade nej till Eileen Ford, för jag tyckte USA var så långt bort. I stället flyttade jag till Paris strax innan jag fyllde 18 år och började som fotomodell hos Elite models, berättar Lena Kansbod, som blev upptäckt när hon drygade ut veckopengen med att stå i garderoben på en nattklubb i Stockholm. Karriären gick otroligt snabbt och spikrakt uppåt. Inom bara några månader fanns hon på omslaget till Elle för första gången.

–Jobbet pågick i stort sett dygnet runt. Jag fick jobba med världens största modetidningar och med de allra främsta fotograferna och fick kosmetikakontrakt med Revlon. Jag bodde i både New York och Paris, och hade uppdrag över hela världen. Det var fantastiskt roligt och jag älskade mitt jobb.

Plus och minus
–Jag har varit med om extraordinära upplevelser, men medan det pågick var det bara en del av vardagen. Det var fascinerande att få samarbeta med den tidens främsta modeskapare, trendsättare och redaktriser – duktiga och kreativa människor. De bejakade oliktänkande och det var en inkluderande atmosfär, berättar Lena. Samtidigt var det stenhård konkurrens och det gällde att prestera.

–Jag trivdes bra framför kameran och givetvis var det väldigt kul att bli uppmärksammad. Men att som tonåring komma till ett nytt land, inte kunna språket och inte känna någon gjorde att jag också kände en stor ensamhet.

Så här i efterhand konstaterar Lena att hon nog inte förvaltade möjligheterna på bästa sätt, utan mer tog dagen som den kom. En dag i Los Angeles, mellanlandning i lägenheten i Paris, ett nytt uppdrag i Tokyo, så rullade det på.

Ett annat liv
Vid 30 års ålder var hon gift med en fransman och fick en dotter, vilket inte hindrade ytterligare några år som fotomodell med Paris som bas. Familjen valde att flytta till en liten by utanför storstaden och Lena blev så småningom hemmafru.

–Det var familjärt och tryggt, vi såg kossor och pråmar och vi kunde mata ankor. Där upptäckte jag vikten av att ha verklig kontakt med naturen och med andra människor.

När dottern var 10 år gammal gick flyttlasset till Sverige och Dalarna, där Lena hade sina rötter.

–Vid det laget hade jag ett stort sug efter utbildning, jag hade ju inte ens gått ut gymnasiet. På Högskolan Dalarna läste jag in en filosofie kandidatexamen i kulturgeografi, säger Lena nöjt.

Sedan dess har hon arbetat inom besöksnäringen i Dalarna och Värmland. De senaste två åren med projektet ”Innovativa servicelösningar på landsbygden”, som Ludvika kommun driver tillsammans med Tillväxtverket.

Serviceutveckling
–Det handlar om att utveckla den service som redan finns för att det ska vara enkelt att leva på landsbygden, säger Lena, som arbetar tillsammans med ideella, offentliga och kommersiella aktörer för att hitta kreativa lösningar.

–Fiber och bredband är en förutsättning för att resten av servicen ska ta bättre fart, för att människor och företag ska kunna utvecklas och för att äldre ska kunna leva kvar och känna sig trygga. Därför har jag lagt mycket tid på den frågan.

Ett annat av hennes hjärteprojekt ligger precis i startgroparna. Tillsammans med länsstyrelsen i Dalarna och ett tiotal aktörer vill hon ordna för att de äldre som bor utanför byarna ska kunna ta sig in till byns torg, där det ofta finns väl utbyggd service, åtminstone en gång i veckan.

–Jag uppskattar verkligen landsbygden och jag tror att många med mig tycker likadant så länge som servicen fungerar, och det är det mitt jobb handlar om, avslutar Lena. 

Vill du veta mer? Kontakta;

Lena Kansbod
Telefon: 0240-860 76
Mail: lena.kansbod@ludvika.se

Ki Eriksson
Informatör Ludvika kommun
Telefon: 0240-866 16
Mail: ki.eriksson@ludvika.se


Utskriftsvänlig PDF

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.