Lättläst Teckenspråk

Maria Keohane- Sopranen som hittat hem

Maria Keohane

Maria Keohane kommer inte från en klassisk musikerbakgrund. När hon var ung drömde hon om att bli veterinär och absolut inte operastjärna. Vid en provsjungning på Musikkonservatoriet i Falun när hon var 20 år stod det klart att hon var en sällsynt talang. Efter tio års operastudier både i Göteborg och Köpenhamn är Maria idag en av Sveriges mest efterfrågade sopraner inom barocken. I cirka 10 år har hon turnerat på de stora operascenerna och arbetat med många av de mest framstående dirigenterna i världen. Nu har Maria hittat hem, till landet och lugnet i Smedjebacken.

Maria är van att stå i rampljuset på operascener världen över men hon saknade länge ett ställe att ladda batterierna på. 2006 hittade Maria gården hon letat efter, i Smedjebacken där hon trivs som allra bäst nära naturen, hästarna och lugnet. Här kan hon gå i gummistövlar i stallet, rida och öva några timmar och det är en viktig kontrast för henne från operalivet.

Smedjebacken har allt hon behöver på lagom avstånd till resten av Sverige, ett varierat kulturlandskap och om hon vill kan hon ta båten till Nya Zeeland via sjön Barken. Numera gör hon cirka 2-3 resor i månaden och däremellan är det gården och hästarna som tar den största delen av hennes tid. I framtiden vill hon göra mer än att livnära sig på sin röst och hon drömmer om en liten butik på gården, kanske med byggnadsmaterial. Tillsammans med alla de kreativa hantverkare och inredningsexperter som finns i regionen vill hon gärna kunna erbjuda lokala upplevelser för turister, så som bakkurser och liknande.

Maria var länge knuten till Eliasons artist, en av Skandinaviens främsta agenturer inom klassisk musik men nu vill hon göra mycket själv och väljer hellre de små ensemblerna framför de stora operaproduktionerna. Även om varje konsert betyder lika mycket för Maria så uppskattar hon de små konserterna hemma i bygden lite extra. Då människor hon har en personlig relation till tar sig tid att komma, programmen tar slut och Norrbärke kyrka är fullsatt blir hon otroligt smickrad. När hon blev tillfrågad att sjunga vid invigningen av Skid-VM var det inget hon behövde fundera särskilt länge på. Längdskidåkning som sport ligger henne varmt om hjärtat och hon både åker själv och tittar gärna på tävlingarna.

Maria vill leva ett bra liv som gör henne lycklig och musiken kommer alltid att vara en stor del av hennes liv, oavsett om hon har en karriär som operasångerska eller driver en liten byggnadsvårdsbutik och bagarstuga på gården. 

Vill du veta mer? Kontakta;

Evamari Anestedt
Telefon: 0240-66 01 93
Mail: info@smedjebacken.se


Utskriftsvänlig PDF

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.