Lättläst Teckenspråk

På två hjul i Falun

Falun. Foto: Ulf Palm

Vad händer när snön smälter på Lugnet i vår? Ligger skogen tom och öde? Nej, absolut inte. När det vita landskapet blir grönt förvandlas Lugnet till ett eldorado för vandrare, joggare, ryttare och MTB-cyklister, i alla åldrar.

Falun är en klassisk cykelort i Sverige och har fostrat många av landets bästa tävlingscyklister, det är såklart ingen slump att landets enda velodrom ligger just här. Faluns kuperade terräng erbjuder fantastiska möjligheter för all typ av cykling, både i terräng och på väg. Den naturliga utgångspunkten för cykling i Falun är Lugnet. Här har exempelvis SM i mountainbike, downhill och landsväg avgjorts. 

Skogscykling när den är som bäst
Lugnetterrängen bjuder på stor variation för alla cyklister, från elit till motionär. Här finns chans till tuff träning med hög puls och tekniska utmaningar, men också till lugna turer i lite flackare terräng.

I Lugnets skogar, ett 800 hektar stort område, finns miltals av stigar och leder att cykla på. På de så kallade Kompislederna samsas joggare, ryttare och cyklister, men här finns också leder som är särskilt utvecklade för MTB-cykling: den blå leden på 7 km, är relativt lättcyklad men innehåller även teknikträningssektioner, hopp och doserade kurvor. Den röda leden är 15 km och erbjuder större utmaningar, exempelvis tekniska singletracks, ett par längre klättringar och utförskörning med freerideinslag. Intill hoppbackarna ligger ytterligare tre utmanande banor för MTB-cyklister, bland annat branta och tekniska downhillbanor.

Sjörikt
I Falu kommun finns närmare 140 mil skyltade cykelvägar. En nyligen framtagen cykelplan anger målen för utvecklingen av cykelvägnätet i Falun, ett viktigt led i arbetet för hållbar utveckling.

Falun erbjuder fantastisk cykling i terräng, men här finns också alla förutsättningar för skön landsvägscykling. Runt om i kommunen finns bland annat ett flertal sjöar som passar fint att runda och många, många badplatser att stanna till vid. 

Vill du veta mer? Kontakta;

Emelie von Bothmer, kommunikationschef
emelie.von.bothmer@falun.se

 


Utskriftsvänlig PDF

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.