Lättläst Teckenspråk

Handgräddat knäckebröd från Stora Skedvi!

Skedvibröd. Foto: Ulf Palm

Historien om Skedvi Bröd är en sällsynt saga som började med en önskan om att bevara det lokala hantverket och samtidigt skapa något nytt i bygden. Stora Skedvi har en stark tradition av lokalproducerad mat och när Leksandsbröd rev den gamla knäckebrödsfabriken gick hundratals privatpersoner, företag och eldsjälar samman för att bygga en ny. Nu står äntligen fabriken färdig och produktionen av det handgräddade Skedvibrödet är i full gång. Anders Åkerberg och Malin Floridan välkomnar alla besökare som vill uppleva något alldeles unikt.

I över 90 år har det bakats knäckebröd i Stora Skedvi och 2013 var det nära att traditionen och hantverket gick i graven. Då beslutade man att avveckla produktionen av Vika Bröd, och ugnar för flera miljoner skrotades. Kvar stod Anders Åkerberg och Malin Floridan med en önskan om att fortsätta baka knäckebröd för hand i bygden men utan möjligheter att bygga upp fabriken igen. Detta väckte ett stort engagemang bland människor från hela landet och Anders och Malin startade ett Crowd Funding-projekt för att återuppbygga ugnarna och börja baka nytt knäckebröd under namnet Skedvi Bröd.  Till slut hade 600 000 kr samlats in från allmänheten, företagare i regionen erbjöd sig att hjälpa till, AB Karl Hedin skänkte byggmaterial, Byggpartner i Dalarna AB ställde upp med arbetskraft och ME Plåtkonstruktioner skänkte 300 kvm plåt, som det lokala företaget JIGA Design låtit rosta och sedan utsmyckat lokalen med, vilket gett den en häftig och konstnärligt industriell inramning. Byggnationerna påbörjades under sommaren 2014 och i början av december 2014 invigdes fabriken, som nu ägs av 17 personer, bland annat Benny Andersson från ABBA och krögaren Erik Lallerstedt.

För Anders och Malin är det viktigt att besökaren kan följa alla flöden i bakprocessen. Därför är lokalen byggd med en helt öppen planlösning där besökare kan värma sig vid ugnarna och ta en kopp kaffe till ackompanjemanget av bagarnas arbete. Välkommen att ta del av en lokalproducerad upplevelse där de sex bagarna tillsammans har 178 års yrkeserfarenhet! Slå dig ned vid bardisken av tegel och rostig plåt som breder ut sig framför de varma bakugnarna, känn doften och provsmaka nygräddat knäckebröd. I Priolevas lokaler, som även innefattar en av få saluhallar i Dalarna – Visthusboden- kan du köpa alla möjliga lokalproducerade råvaror från trakten, och på kvällarna står bageriet öppet för grupper som vill prova att baka sitt eget knäckebröd i en professionell anläggning.

Vill du veta mer? Kontakta;

Prioleva;
Telefon: 0225-27 00 75
Mail: info@visthusbodenstoraskedvi.se


Helena Åkerberg Hammarström
Näringlivschef, Säters kommun
Telefon: 0225-551 38 
Mail: helena.akerberg-hammarstrom@sater.se 


Utskriftsvänlig PDF

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.